• Snabba leveranser
  • Eget lager
  • Öppet köp i 14 dagar

TILL LAGERTÖMNING

Underhåll av skivstång

Varför är underhåll av skivstång viktigt?

Underhåll av skivstång är något som många struntar i. Efter att ha investerat i en skivstång av hög kvalitet är det sista du vill att den ska rosta. Oavsett om du befinner dig i ett kommersiellt gym, CrossFit-box eller i hemmagymmet är skivstången ett av de mest använda redskapen.

För att förlänga livslängden på din skivstång är det viktigt att du rengör den regelbundet. Regelbundet underhåll gör att stången kan fortsätta att fungera optimalt längre. Hur regelbundet detta måste ske beror på klimatet det hålls i och hur regelbundet skivstängerna används. Till exempel kan ett kommersiellt gym behöva utföra underhåll oftare.

Fukt + stål = rost och det är rost vi vill bekämpa eller förebygga.

Vi rekommenderar att underhålla skivstängerna varje vecka för kommersiella gym där skivstången används dagligen.

När det gäller hemmagymmet kommer skivstången sannolikt inte att behöva rengöras lika regelbundet som på ett kommersiellt gym, beroende på användningen såklart. För stänger som är behandlade med Cerakote eller krom, kan det gå längre perioder utan rengöring, men du måste fortfarande regelbundet smörja bussningar och lager om du vill att hylsorna ska snurra fritt. För Raw stänger (råstål) bör fullständigt underhåll utföras varannan vecka eller minst en gång i månaden. Tänk på att källare ofta kan ha hög luftfuktighet, då blir underhållet av skivstången extra viktigt.

Vad behöver du för att underhålla din skivstång?

Styv nylonborste
WD-40
3 i 1 olja
Trasa (luddfri)

Rengör lättringen

Rengöring av magnesium/kalk och smuts från lättringen ska helst göras dagligen eller efter varje användning. För att göra detta använd en styv nylonborste längs stången tills kalken är borta. Kalk absorberar fukt och svett från händerna och lämnas kalk kvar på skivstången så kommer den att rosta till slut.

Torka av skivstången

Att torka av din skivstång är ett enkelt sätt att underhålla stången. Hur ofta du behöver göra detta varierar beroende på användning och anläggning. Ett kommersiellt gym där skivstången används mer regelbundet, skulle det vara idealiskt att göra detta en gång i veckan. På mindre gym eller hemmagym är två gånger i månaden tillräckligt. Denna del av underhållet bör utföras efter borstningen av stången. Applicera ett tunt lager WD-40 eller 3-i-1 olja. WD-40 fungerar eftersom det är en vattenförträngare och torkar snabbt. Spraya den på en trasa, torka av hela stången och låt stå över natten, torka sedan av skivstången igen.

Smörj bussning eller lager

Om du vill att hylsorna på din stång ska fortsätta att snurra smidigt, måste du regelbundet smörja dess bussningar eller lager.

Ställ stången vertikalt.

Med stången stående rakt upp, applicera olja (några droppar) i insidan, av hylsan närmast golvet, där den möter greppskaftet. Snurra långsamt hylsan medan du gör det så att smörjmedlet når hela bussningen eller lagret.

Använd trasan för att torka upp eventuell överflödig olja.

Vänd stången så att den andra änden är vänd uppåt och upprepa för den andra sidan.

Rekommendation är att ta bort skivstångens hylsor och rengöra insidan efter en tids användning.

Skivstångsförvaring

Hur du förvarar dina skivstänger är också viktigt att tänka på för att underhålla din skivstång.

Skivstänger är designade för att tåla vikt under lyft, men inte när den inte används eller förvaras. Din stång kommer att böjas om du lämnar viktskivor på längre än nödvändigt, ta därför alltid av viktskivorna efter användning.

Skivstången kan förvaras horisontellt eller vertikalt beroende på vad för ställ du använder. Luta däremot inte skivstången mot ett hörn.

Om du förvarar din skivstång vertikalt så bör du kontrollera och olja in hylsan oftare om olja läckt ut.

Kontrollera även exempelvis J-hooks och safety bars som kan skada och nöta på lättringen av skivstången.

Kör hårt med din skivstång!

/Kraftmark

Snabba leveranser Välj mellan flera leveranssätt
Eget lager Stort lager, snabba leveranser
Öppet köp 14 dagars returrätt
Alltid säkra betalningar Få först, betala senare

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan